Over MamaMito

 

 

Het team achter MamaMito

 

Maarten

Prof. dr. Maarten Larmuseau

Hoofdonderzoeker en projectleider is Prof. dr. Maarten Larmuseau (KU Leuven en Histories vzw). Maarten is internationaal een autoriteit in genetische genealogie, de discipline die stambomen combineert met genetische gegevens. Met MamaMito is hij niet aan zijn proefstuk van citizen science projecten toe. Zo realiseerde hij nog in 2019 samen met honderden Vlaamse en Nederlandse genealogen een unieke studie rond de historische koekoeksgraad. Benieuwd naar dit onderzoek? Bekijk dan zijn video op Universiteit van Vlaanderen.

 

Dominique

Dominique Barri

De administrator en helpdesk van MamaMito is Dominique Barri (Histories vzw). Met meer dan 35 jaar dienstverlening bij Familiekunde Vlaanderen verleent Dominique nu bij Histories vzw professionele hulp bij genealogische vragen. Deze vragen beperken zich niet enkel tot België maar strekken zich zelfs uit tot over de Atlantische Oceaan. Met haar ervaring en ongedwongen passie voor familiegeschiedenis is zij hét aanspreekpunt voor elke vrijwilliger en deelnemer van MamaMito.

 

Jan

Dr. Gert Gielis

Dr. Gert Gielis (Histories vzw) is een specialist van de zestiende-eeuwse Nederlanden en heeft een brede belangstelling voor geschiedenis, erfgoed en literatuur. Hij verleent hand- en spandiensten bij MamaMito-vormingen (webinars) en steekt een handje toe bij de afwikkeling van het project. Samen met collega Dominique vormt hij het aanspreekpunt voor elke vrijwilliger van en deelnemer aan MamaMito.

 

Jan

Jan Geypen

Mede-organisator van MamaMito is historicus Jan Geypen (Histories vzw). Bij Familiekunde Vlaanderen stond hij jarenlang in voor tal van vernieuwende projecten. Vandaag is Jan teamleider van de cirkel Onderzoek & Ontwikkeling bij Histories vzw. In deze functie loodst hij iedereen met een passie voor genealogie, heemkunde en cultuur van alledag de toekomst tegemoet.

 

Verder zijn nauw betrokken bij MamaMito:

  • Prof. dr. Sara Seneca (VUB)
  • Prof. dr. Francesc Calafell (Universitat Pompeu Fabra)
  • Prof. dr. Tom Wenseleers (KU Leuven)
  • Bert Lemmens (meemoo)
  • Nastasia Vanderperren (meemoo)
  • Caro Van Praet (stagiaire Cultuurmanagement UA)
  • Wilfried Devoldere (Familiekunde Vlaanderen)

 

MamaMito-partners

MamaMito is één van de citizen science projecten die gesubsidieerd worden door EWI-Vlaanderen. MamaMito is een organisatie van Histories vzw, KU Leuven, VUB, meemoo en Familiekunde Vlaanderen.

Histories vzw

Histories ondersteunt heemkundigen, genealogen, traditiedragers, metaaldetectoristen en andere erfgoedvrijwilligers in het onderzoeken, ontsluiten en borgen van erfgoed. Deze professionele organisatie doet dit onder meer via advies, begeleiding, projecten en het aanbieden van vorming. Wil je steeds het laatste nieuws ontvangen over vormingen en andere initiatieven van Histories? Abonneer je dan op de maandelijkse nieuwsbrief of volg Histories op Facebook via www.facebook.com/historiesvzw.

www.historiesvzw.be

KU Leuven

Van de inzichten van Erasmus tot innovatieve nanotechnologie: als een van de oudste universiteiten van Europa kent de KU Leuven of de Katholieke Universiteit Leuven een lange traditie van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en kwalitatief hoogstand onderwijs. Sinds 2009 verricht Prof. dr. Maarten Larmuseau (projectleider MamaMito) binnen de KU Leuven interdisciplinair onderzoek naar genetische genealogie, in directe samenwerking met het ‘genetisch erfgoed’-luik binnen Histories vzw.

www.kuleuven.be

VUB

CMG

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij. Het onderzoeksteam van Prof. dr. Sara Seneca binnen het Centrum voor Medische Genetica is o.a. gespecialiseerd in mitochondriaal DNA (mtDNA) en erfelijke ziekten die hiermee gelinkt zijn.

www.vub.be

meemoo

Sinds 11 februari 2020 gaat de werking van PACKED, VIAA en Lukas verder onder de nieuwe naam meemoo, Vlaams instituut voor het archief. Meemoo ondersteunt erfgoed- en kunstenorganisaties in Vlaanderen en Brussel bij het produceren, delen en bewaren van digitale culturele content.

www.meemoo.be

Familiekunde Vlaanderen

Familiekunde Vlaanderen is als vrijwilligersvereniging het kennisknooppunt voor familiegeschiedenis in Vlaanderen en Brussel. Vele vrijwilligers zetten zich dagdagelijks in om het onderzoek naar familiegeschiedenis te faciliteren. Dit gebeurt aan de hand van dienstverlening en een aanbod van cursussen en voordrachten omtrent familiegeschiedenis. Familiekunde Vlaanderen heeft over geheel Vlaanderen en Brussel verspreid afdelingen en documentatiecentra waar iedere geïnteresseerde welkom is voor advies of gericht opzoekingswerk.

www.familiekunde-vlaanderen.be

 

Pers

Prof. dr. Maarten Larmuseau
maarten.larmuseau@kuleuven.be
0032 (0)494 39 72 97
@MHDLarmuseau

MamaMito

Logo: MamaMito (PNG)

Afbeeldingen: Promofoto 1 (JPG) | Promofoto 2 (JPG) | Promofoto 3 (JPG) | Promofoto 4 (JPG)

Download persbericht Histories/KU Leuven (PDF) - vrij te (her)gebruiken

 

Ontwikkeling

Webapplicatie: Inuits

Vormgeving: Inuits en Beeldburo

Illustraties:  Studio N

Met dank aan onze collega's, stagiairs, bestuursleden, vrijwilligers en deelnemers.